U Betini održan Sajam tradicijske drvene brodogradnje

U Betini održan Sajam tradicijske drvene brodogradnje

U Betini na otoku Murteru proteklog vikenda se održao Sajam tradicijske drvene brodogradnje u zajedničkoj organiziraciji Muzeja betinske drvene brodogradnje, Turističke zajednica mjesta Betina i udruge Betinska gajeta 1740. Na sajmu je izlagalo 36 izlagača od čega je 11 bilo OPG-ova koji su na glavnom betinskom trgu upotpunili gastronomski dio cijele manifestacije.

Bogat program obuhvatio je izložbu tradicijskih drvenih brodova na Dugom mulu, opreme namijenjene drvenim brodovima, dok su u Prezentacijskom centru Betina održana i mnoga stručna predavanja koje su upriličili brodograditelji i ostali zaljubljenici u tradicijsku brodogradnju. Pored toga posjetitelji ovog trodnevnog sajma mogli su prisustvovati prezentacijama izrade tradicijskih alata, radionicama za djecu i odrasle na temu gradnje brodova, jedrenja, očuvanja okoliša, a organizirane su i regate te plovidbe u drvenim brodovima kao i posjete betinskim škverovima koji su se kroz ova tri sajmena dana prezentirali „in situ“.

Ciljevi ovog hvalevrijednog projekta su promicanje maritimne kulture i prijenos znanja, otvaranje novih mogućnosti za aktere hrvatske male drvene brodogradnje i povezanih tradicijskih zanata te razvoj kulturnog turizma kroz novi društveno – kulturni sadržaj vezan uz identitet lokalne zajednice.