U akciji “Jet ski 2021“ utvrđeno 145 prekršaja

U akciji “Jet ski 2021“ utvrđeno 145 prekršaja

Akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe na moru “Jet ski 2021“ održala se 12. kolovoza na području svih osam lučkih kapetanija na hrvatskoj obali Jadrana. Cilj ove akcije je bila provjera spremnosti i učinkovitosti postupanja djelatnika sigurnosti plovidbe, a vezano uz nadzor sigurnosti plovidbe kako bi se osigurala preventivna zaštita svih sudionika u pomorskom prometu te smanjila pojavnost pomorskih nezgoda i nesreća za vrijeme turističke sezone kada u teritorijalnom moru i u unutarnjim morskim vodama Republike Hrvatske boravi veliki broj turista i plovi veliki broj domaćih i stranih plovila.

U ovoj akciji sudjelovala su sva raspoloživa plovila i djelatnici iz svih lučkih kapetanija i njihovih ispostava na moru, a akcija je posebnu pažnju posvetila kontroli korištenja koncesijskih odobrenja vezano uz iznajmljivanje osobnih plovila na vodomlazni pogon, odnosno jet ski vozila, kao i korištenja tih plovila vezano uz provjeru tehničke ispravnosti plovila, provjere načina primopredaje plovila uključujući i provjeru osposobljenosti za upravljanje plovilima osoba kojima se plovila daju na korištenje.

Najveći broj prekršaja utvrdila je Lučka kapetanija Zadar, čak 31, dok su na drugom mjestu Lučka kapetanija Pula s 29 prekršaja te Lučka kapetanija Split s 26 utvrđenih prekršaja. U akciji su provedena 279 pregleda plovila, pri čemu je utvrđeno 145 prekršaja, a ukupno je na licu mjesta naplaćeno 307.534 kune.

Osim toga, djelatnici lučkih kapetanija kontrolirali su plovidbu i glisiranje na udaljenosti manjoj od propisane posebno u područjima intenzivne plovidbe. Obzirom da ove turističke sezone svjedočimo porastu broja prometnih nesreća s jet ski vozilima, ova akcija je imala za cilj još jednom upozoriti sve sudionike u pomorskom prometu na pojačani oprez radi vlastite ali i sigurnosti drugih sudionika, posebice kupača. Pri tome naglašavaju iz Ministarstva mora, prometa i infrastruktura kako je bila riječ o izvanrednoj koordiniranoj akciji na području svih lučkih kapetanija, a učestale kontrole će se nastaviti odvijati do kraja turističke sezone.