Iz Zmajevog gnijezda...

Iz Zmajevog gnijezda...

Zmajevo gnijezdo gleda na cijeli Zadarski kanal odakle možete vidjeti sve do otoka Lošinja. Tko je „Zmaj“? Drago Dešpalj vlasnik je EmergenSea mreže koja pruža 24-satnu pomoć na moru. Međunarodne kolege tijekom njegove duge karijere kao stručnjaka za dinamičko pozicioniranje za glavne podvodne instalacije nazivaju ga Dragon (Zmaj). Razgovarali smo s njim u "Zmajevom gnijezdu" koje je sjedište EmergenSea.

              Recite mi nešto o svojoj karijeri stručnjaka za dinamičko pozicioniranje, jer znam samo malo iz gledanja National Geographica.

 • U više od 25 godina rada, osim Sjevernog i Južnog pola, bio sam na svim kontinentima i morima svijeta.  Istraživao sam podvodne vulkane na preko 2000 metara dubine u Papui Novoj Gvineji, Novom Zelandu i Australiji, preko postavljao podvodne kabele između Škotske i Norveške, gasio zapaljene platforme u Egiptu, postavljao temelje za platforme u Saudijskoj Arabiji i plinskog cjevovoda na sjevernom Jadranu.
       Je li vaš rad kao stručnjaka za dinamičko pozicioniranje utjecao na vašu odluku o stvaranju mreže EmergenSea?
 • Apsolutno, sva sigurnosna pravila i tehnički standardi bili su lako primjenjivi u operacijama pomoći na moru, posebno onima koji su se odnosili na vuču i izvlačenje potopljenih brodova. Želio sam iskoristiti svoje iskustvo, pa sam smislio poslovni model EmergenSea kako bih pružio važnu uslugu u svojoj matičnoj zemlji Hrvatskoj, a svojim kolegama pružio standarde zapošljavanja i profesionalnog rada. Važan dio moje odluke temeljio se na doprinosu zaštiti okoliša našeg mora. Ponosan sam na kvalitetne partnere i našu koordinaciju mreže koja se razvija i poboljšava u svakoj od posljednjih 14 godina. Nedavno izvlačenje potopljenog broda od 330 tona u Puli pokazao je to najbolje, jer smo koristili inovativne metode koje ne zahtijevaju dizalice, a koje su našim konkurentima potpuno nepoznate.

              Koji su najvažniji elementi kod pružanja najboljeg mogućeg servisa?

 • Mnogo ih je, počevši od 8 do 10 metarskih SAR gumenjaka, posebno opremljenih prema našim strogim standardima koji pomažu u postizanju našeg cilja dolaska na odredište u roku od sat vremena. Vrlo su važni iskusni i dobro obučeni skiperi. Element koji povezuje naše resurse je koordinacija, jer timski pristup uvijek daje najbolje rezultate. Ukratko, adekvatni resursi i iskusan tim najvažniji su elementi.

              Mislite li da je Vaša mreža optimalno pokriva cijelo teritorijalno more RH?

 • U naših 14 godina iskustva mreža EmergenSea razvila se u 21 bazu, a većina njih se nalazi na otocima. Na taj način možemo postići najbrži dolazak na lice mjesta, s ciljem dolaska do svih klijenata unutar onoga što nazivamo „Zlatni sat“. Članove EmergenSea smatramo dijelom naše obitelji i tako se prema njima odnosimo. Članstvo im daje pravo na mnoštvo zajamčenih besplatnih usluga, a često idemo izvan okvira. U bilo koje doba dana i noći na broj 0996 112 112, svi članovi mogu dobiti pomoć ili savjet koji je ponekad spasonosan, a naše lokalno osoblje prosljeđuje lokalne informacije i savjete kada su našim članovima najpotrebniji.

  Mogu li nautičari u nevolji dobiti pomoć iako nisu članovi mreže?

  Apsolutno, i to pozivom na 0996 112 112 u bilo koje doba dana ili noći. Nautičari koji nisu članovi najčešće su osigurani kod naših partnerskih osiguranja (Premium Yacht Insurance by Jack Surija, Croatia Osiguranje, Generali, Wiener) ili su im plovila u partnerskim marinama, pa na taj način ostvaruju popuste  od 30% na cjenik EmergenSea mreže. Svima koji nisu naši članovi toplo preporučamo učlanjenje ili kupnju osiguranja kod naših  partnerskih osiguravatelja.

  Istaknuli ste svoju ekološku aktivnost kao vrlo bitnu. Što činite da to ne ostane samo deklarativno?

 • Drago mi je da ste pitali, jer previše ljudi samo priča i pokazuje malo akcije. EmergenSea upozorava razne institucije na moguće ekološke incidente. U slučaju potonulih plovila vršimo pritisak na odgovarajuće institucije dok se ne izda nalog za uklanjanje. Aktivno upozoravamo nautičare koji pokazuju neodgovorno ponašanje u okolišu i kontinuirano skupljamo plastični otpad. Također surađujemo s udrugom za zaštitu okoliša Plavi svijet koja je specijalizirana za spašavanje i promatranje dupina i drugih ugroženih morskih vrsta, pružajući spašavanje ugroženih, ranjenih, nasukanih ili zalutalih morskih životinja.