ACI marina Dubrovnik ugostila konferenciju ‘Nautički turizam: Iskoraci i osuvremenjivanje hrvatskog nautičkog turizma‘

ACI marina Dubrovnik ugostila konferenciju ‘Nautički turizam: Iskoraci i osuvremenjivanje hrvatskog nautičkog turizma‘

U samoj završnici uspješne turističke sezone čelni ljudi hrvatskoga turizma i nautičkoga sektora okupili su se na krajnjem jugu Hrvatske kako bi u ACI marini Dubrovnik razgovarali o potencijalima i budućim planovima u nautičkom turizmu. Na konferenciji održanoj u organizaciji ACI-ja i Slobodne Dalmacije bilo je riječi o trendovima i izazovima, ali i mogućnostima unaprjeđenja ponude, o čemu su govorili: ministrica turizma i sporta RH Nikolina Brnjac, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, direktor ACI-ja Kristijan Pavić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove pri Ministarstvu turizma i sporta Monika Udovičić te Siniša Orlić, ravnatelj Uprave za sigurnost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Sudionici konferencije su ocijenili kako je pandemija u nautičkom turizmu uzrokovala određene probleme, ali oporavak je ipak bio brži nego u ostalim turističkim sektorima. Govoreći o rezultatima koje je ostvario sustav ACI marina, direktor ACI-ja odvojio je sjeverni Jadran i dubrovačko područje.

„S obzirom da se primarno radi o avio destinaciji, nautika je na dubrovačkom području patila. Rezultati koje smo ovdje ostvarili su nešto slabiji i oporavak je puno sporiji nego u ostatku sustava. Ipak, s druge strane, kada pogledamo ukupne rezultate koje je ACI ostvario u prvih 9 mjeseci ove godine i kada usporedimo treći kvartal 2019. godine i isto razdoblje 2021. godine, onda možemo reći da smo ostvarili više prihoda, iako nismo podizali cijene, jer smo i dalje u pandemijskoj godini.“, istaknuo je Pavić.

U Komolcu je najavljena i rekonstrukcija ACI marine Dubrovnik, jedne od najtrofejnijih hrvatskih marina, kojom će se obnoviti infrastruktura u marini te osigurati dodatnih 220 metara obale za prihvat velikih brodova. Ipak, sve daljnje investicije i iskoraci ovisit će o produljenu koncesija.

„Produljenje koncesija je jedan od osnovnih preduvjeta za razvoj marina, jer sve ozbiljne investicije koje želimo realizirati jednostavno nije moguće provesti do isteka koncesija. Stvari idu u pozitivnom smjeru i čim bude donesena odluka mi smo spremni na sljedeće korake.“, istaknuo je direktor Pavić.

Na konferenciji je zaključeno da održivost treba biti ključni smjer razvoja nautičkog sektora, što uključuje pogodnosti za brodove koji imaju ekološke standarde, kao i da je nužno ostvarivanje preduvjeta kako bi nautički turizam postao cjelogodišnja aktivnost, poput uvođenja cjelogodišnjih avionskih linija i poboljšanja popratne ponude za nautičare.

Izvor: https://aci-marinas.com/hr/