Više od 100 jedriličara iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Mađarske na rekordnoj regati CRO Melges 24 Cupa u Opatiji

Ovog se vikenda (1. i 2. travnja) u Opatiji sprema pravi jedriličarski spektakl. Opatija CRO Melges 24 Cup, u organizaciji Yacht Club Croatia, jedna je od najjačih i najbrojnijih one-design regata koje su se ikad jedrile na Kvarneru, gdje sudjeluje 25 jedrilica s preko 100 jedriličara iz Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije.

Uz vrhunske hrvatske jedriličare te bivše i sadašnje olimpijce poput Karla Kureta, Enije Ninčević, Tomislava Bašića, aktualni europski prvak Corinthian u Melgesu 24 - Mataran 24 iz Trogira s kormilarom Antom Boticom i aktualni pobjednik Corinthian Europske serije jedrenja u Melgesu 24, mađarski Chinook Akos Csolto bit će na startu Opatijske regate.

 "Treće izdanje Opatija CRO Melges 24 Cupa, s 25 prijavljenih jedrilica, osim što obara rekord po broju regata Kupa Hrvatske, čini još jednu veliku stvar. Ova regata okuplja dvije od najbrojnijih Melges 24 europskih nacija, Italiju i Hrvatsku.

Dugogodišnjim dobrim odnosima s tršćanskim vlasnicima Melgesa 24 uspjeli smo našu Opatijsku regatu uvrstiti u seriju regata 'Alpe-Adria Cup' koje se jedre u Italiji i Sloveniji, a sada i u Hrvatskoj. Rezultat je dolazak devet talijanskih posada koje će odmjeriti snage s najboljim hrvatskim jedriličarima. S Mađarima i Slovencima, koji također dolaze, postali smo prava međunarodna regata, prava 'Liga prvaka' kako često nazivaju hrvatsku Melges regatu.

Hvala ACI-ju, Liburnija Riviera Hotelima, Gradu Opatiji, TZ Ičići, TZ Grada Opatije, TZ Kvarnera, Športskoj zajednici Primorsko-goranske županije, Športskoj zajednici Gradu Opatiji, Rogi Ribaru i svima ostalima koji su nam na bilo koji način dali potporu“, rekao je Petar Smojver, jedan od organizatora iz YC Croatia.

S više od 20 aktivnih posada, hrvatska flota Melges 24 trenutno je jedna od najbrojnijih u svijetu, a CRO Melges 24 Cup okuplja brojne vrhunske jedriličare koji uživaju u vrhunskim utrkama na jedrilicama istih tehničkih karakteristika.

"Prije nekoliko godina brojka od 25 prijavljenih posada na one-design regati u Hrvatskoj zvučala bi kao dobra prvotravanjska šala, a sada je to lijepa stvarnost. Užitak je jedriti protiv mladih lavova, a ja mislim da su mnogi hrvatski jedriličari u Melgesu 24 pronašli klasu u kojoj mogu jedriti na svjetskoj razini. Pokazatelj toga je i dolazak sve većeg broja stranih posada na Jadran koje se žele natjecati u vrhunskoj konkurenciji," objasnio je Karlo Kuret, jedna od legendi hrvatskog jedrenja.

Jedriličarska serenada u Opatiji treća je postaja ovogodišnje sezone CRO Melges 24 Cupa koji se održava uz partnerstvo Angeline Yacht Chartera, Sailing Pointa, North Sailsa, One Sailsa, digitalnog studija Akvarij, digitalne agencije Raiser, regate. com.hr i EmergenSea.