Viceprvaci Europe trijumfirali na prvenstvu Hrvatske, Ivan Kljaković Gašpić osvojač CRO Melges 24 Cupa

Viceprvaci Europe trijumfirali na prvenstvu Hrvatske, Ivan Kljaković Gašpić osvojač CRO Melges 24 Cupa

Trogirska posada Mataran 24 u sastavu Ante Botica, Ivo Matić, Mario Škrlj, Damir Civadelić i Bruna Princivali pobjednik je Otvorenog prvenstva Hrvatske u klasi Melges 24 koje se od petka 25. do nedjelje 27. studenog jedrilo u Zadru u organizaciji Uskoka. Sailing Club te uz partnerstvo Specijalne bolnice Medico, OneSails, Sailing Point, Digital Aquarium, Urban Ideas i Turističke zajednice grada Zadra.

Na zadarskom CRO Melges 24 Cupu sudjelovala je ukupno 21 posada s 93 jedriličara iz Hrvatske i Ukrajine, a nakon sedam plovova zlato ove natjecateljske klase one-design osvojili su europski viceprvaci i Corinthian prvaci s nedavno održanog prvenstva u Genovi, ispred posade Razjaren i Strilica Zuxu.

“Na početku godine kada smo pokrenuli projekt Melges 24, bili smo grupa prijatelja željnih jedrenja i zabave na regatama, a na kraju sezone vraćamo se kući s rukama punim trofeja. Naravno da smo sretni zbog svih osvojenih naslova, ali smo i umorni jer svi ti uspjesi podižu adrenalin i stres u isto vrijeme. Regata u Zadru bila je potpuno neizvjesna do samog kraja, borili smo se s nekoliko posada za naslov. Ante Ćesić, Filip Jurišić i Ivan Kljaković Gašpić mogli su do zlata, ali je na kraju nekoliko sitnih nijansi presudilo da se Mataran 24 popeo na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja,” rekao je Mario Škrlj, taktičar trogirske posade Mataran 24.

Bivši juniorski svjetski prvak u klasi 470 Ante Ćesić ostao je u igri za naslov do samog kraja. U sedam utrka najlošiji plasman mu je bilo sedmo mjesto, a na kraju je za Mataranom 24 zaostao četiri boda.

“Srebro je veliki uspjeh za Razjaren. Sveukupno imamo 25 dana u brodu, tako da je postolje u ovakvoj konkurenciji odličan rezultat. Vrhunska regata koju je organizirao Uskok je bio praznik jedrenja”, objasnio je Ante Ćesić.

Prvi dan natjecanja kao vodeći završili su Filip Jurišić i Strilica Zuxu. Zatim su se u nedjelju pobjedom u šestoj utrci približili Mataranu na 24 boda, no u posljednjoj utrci prvenstva u kojoj je 'pobjednik nosio sve' na cilj su stigli kao 11.

 “Imali smo vrlo kvalitetnu regatu, neizvjesnu do samog kraja. Realna je činjenica za moju posadu i mene da smo bez ikakvih priprema i treninga bili u borbi za zlato do samog kraja i to je razlog da budemo jako zadovoljni rezultatom. Konkurencija je bila znatno bolja u odnosu na prošlogodišnje prvenstvo, a to je potvrda da se klasa Melges24 razvija u pravom smjeru,” naglasio je Filip Jurišić, osvajač svjetske bronce i europskog srebra u klasi ILCA7.

Zadar je ujedno bio i posljednja stanica serije CRO Melges 24 Cup 2022., koja je ove godine u kalendaru imala sedam regata (Dubrovnik, Biograd, Opatija, Rovinj, Split s dvije regate i Zadar). Osvajač prestižne titule trenutno najbolje jedriličarske serije u Hrvatskoj je posada Universitas Nova u sastavu Ivan Kljaković Gašpić, Marin Golem, Filip Miroić, Šime Markić i Mia Kljaković Gašpić, dok je u Corinthian konkurenciji još jedno zlato osvojio Mataran 24 .

“Zasluženo smo osvojili naslov, imali smo konstantno jedrenje tijekom cijele sezone, jedino nam je žao što nismo osvojili medalju na Prvenstvu Hrvatske u Zadru. Ovo je naš izazov za iduću godinu. Što se tiče cijele serije, jako sam sretan što smo okupili puno jedriličara, od najmlađih do najstarijih, koji redovito jedre Melgesove regate. Po meni je to najveća vrijednost cijelog projekta. CRO Melges 24 spojio je sve ljubitelje jedrenja koji uživaju u viteškoj borbi na moru,” komentirao je Ivan Kljaković Gašpić, bivši hrvatski olimpijac u klasi Finn.

Finalni rezultati (7 utrka): 1. Mataran 24 17, 2. Razjaren 21, 3. Strilica Zuxu 23, 4. Universitas Nova 23, 5. Panjić 30, 6. Fjonda 31, 7. PointOne 40, 8. Amor Wave 49, 9. Obi-Wan 54, 10. Blue Label 56, 11. Joyrunner 60, 12. Yikes 65, 13. Cezibordo 68, 14. Tutta Forza 73, 15. Iggy 74, 16. Barmaley 83, 17. Zen 84, 18. ONA 98, 19. Lero 103, 20. Orage 113, 21. Palmina 115. 

Top 3 ukupno:  1. Mataran 24, 2. Razjaren, 3. Strilica Zuxu. 

Top 3 Corinthian: 1. Mataran 24, 2. Iggy, 3. Zen.