Šime Fantela i Tutta Forza prvi ikad Melges 24 prvaci Hrvatske

Šime Fantela i Tutta Forza prvi ikad Melges 24 prvaci Hrvatske

Od 19. do 21. studenog u Splitu je održano inauguracijsko Otvoreno prvenstvo Hrvatske u klasi Melges 24 u organizaciji JK Mornar. Dan treninga u četvrtak i tri dana prvenstva sa sedam utrka održanih od petka do nedjelje upotpunili su događaj na visokoj razini. Jedina strana momčad među 15 prijavljenih, Strambapapa iz Italije odnijela je ukupnu pobjedu na regati, ali se momčad Šime Fantele Tutta Forza okrunila naslovom Hrvatske.

Nakon što je nekoliko godina Hrvatsku predstavljao samo jedan tim, Blue Label CRO 006 Davora Jelače u okviru slovenskog razreda Melges 24, u proljeće 2021. osnovana je Hrvatska Melges 24 Class udruga. Bio je to brz početak i brz rast otkako se proteklog vikenda u Splitu četrnaest hrvatskih brodova natjecalo za titulu prvaka Hrvatske. Posebno je zanimljivo da su se ispred Splita natjecali ponajbolji hrvatski jedriličari svih generacija, pa smo na stazi po prvi put imali priliku vidjeti sučeljavanje hrvatskih olimpijskih jedriličara i osvajača medalja različitih klasa - Tončija Stipanovića, Šime Fantele, Tomislava Bašića, Karla Kureta, Ivana Kljakovića Gašpića, Luke Radelića i Tonija Bulaje.

Procvat klase Melges 24 u Hrvatskoj jedna je od najljepših priča hrvatskog jedrenja. Naime, naši najbolji jedriličari uvijek su tražili način da se međusobno ravnopravno natječu, ali u proteklih 30 godina u Hrvatskoj nikada nije uspješno formirana jedna dizajnerska klasa koja bi to omogućila. Stvari su se počele mijenjati prije godinu dana, kada je na inicijativu Filipa Jurišića iz JK Mornar nekoliko hrvatskih vrhunskih jedriličara odlučilo kupiti svjetski vrlo popularne jedrilice one design Melges 24. Krajem 2020. godine hrvatska flota Melges 24 brojala je sedam brodova, no stvari su se počele odvijati vrlo brzo i mnogi od istaknutih nautičara, od Dubrovnika do Istre, odlučili su se za ove brze performanse, pa hrvatska flota broji danas 15 brodova, s tendencijom daljnjeg rasta. Jedna od karakteristika klase Melges 24 je i činjenica da okuplja vrhunske nautičare, ali i uspješne poslovne ljude koji imaju strast prema jedrenju. Između ostalih, na hrvatskim Melges 24 regatama redovito nastupaju Luka Šangulin, Miroslav Reljanović i Matija Longin.

Na startnoj listi bilo je 15 posada, od kojih 14 pod hrvatskom zastavom, a internacionalnu notu regati dala je talijanska posada Strambapapa predvođena Micheleom Paolettijem, jedriličarem iz Trsta, koji je nastupio na Olimpijskim igrama 2000. u Soling klasi. U posadi Miroslava Reljanovića bila je još jedna međunarodna zvijezda - Norvežanin Peer Moberg, koji je također jedrio na Olimpijskim igrama u Sydneyu u klasi Laser. Regatu je vodio Marko Mišura, još jedan sudionik Olimpijskih igara; Predsjednik žirija bio je vrlo iskusni Alen Kustić, a Tehničko povjerenstvo predvodio je glavni mjeritelj IM24CA Branko Parunov.

Nakon tri vrlo uzbudljiva dana u kojima se odradilo sedam utrka naslov Hrvatske je otišao u vlasništvo posade Tutta Forza iz JK Uskok u sastavu Šime Fantela, Jakov Šokota, Mihovil Fantela i Antonio Arapović. Na kraju su bili bodovno izjednačeni s ekipom Luke Šangulina na Panjiću s Noom Šangulinom, Tonkom Ramešom, Tomislavom Bašićem i Dujom Fržopom u posadi, no Tutta Forza je osvojio naslov zahvaljujući jednom pobjedi više od ekipe iz JK Briva. Broncu je osvojila posada broda Iggy Karla Kureta, Zlatka Vodanovića, Denisa Stanojevića i Brune Gašpića.

Prvi ikad Melges 24 prvak Hrvatske Šime Fantela nakon osvojenog naslova izjavio je: „Regata je bila fantastična i ovo mi je bila jedinstvena prilika da jedrim protiv brojnih hrvatskih olimpijaca, s kojima inače nemam šanse uspoređivati ​​svoju snagu. Odradili smo sedam utrka i sjajan vikend je iza nas. Jako se veselim nadolazećim izazovima u razredu Melges 24!”

Sveukupnu pobjedu regate odnio je iskusni talijanski jedriličar iz Trsta Michele Paoletti sa svojom ekipom na Strambapapi u sastavu Giovanna Micol, Giulia Pignolo, Giacomo Degvardo i Stefano Ciampalini.

Izvor: https://www.melges24.com/