Novi rekordni broj sudionika na biogradskoj regati CRO Melges 24 Cupa

Biograd na Moru ponovno podiže ljestvicu regata CRO Melges 24 Cupa. Nakon 10 jedrilica na premijeri prije dvije godine i 14 jedrilica prošle godine, čak 18 posada iz Hrvatske i Ukrajine te 80-ak jedriličara sudjelovat će ovaj vikend na Biograd CRO Melges 24 Cupu u organizaciji JK Briva.

„Prva povijesna regata u ovoj klasi održana je u Biogradu 2021. Sada, u trećoj sezoni, došli smo do impresivne brojke od 18 posada na startu. To je više od 80 posto hrvatske flote i pokazatelj da je Melges 24 na Jadranu projekt koji okuplja najbolje od jedrenja“, ponosan je Luka Šangulin, član organizacijskog odbora regate.

Novu sezonu u Dubrovniku najbolje je otvorila posada Mataran 24, no u prethodna dva izdanja Biograd CRO Melges 24 kupa postolje je bilo rezervirano samo za domaću posadu Panjića. Ni ove godine ne planiraju biti gostoljubivi domaćini na regatnom polju.

„U ovako velikom voznom parku moguća su velika iznenađenja, Mataran 24 stiže kao favorit, ali nadam se da će Panjić u nedjelju biti taj koji će podići pobjednički pehar“, smatra Panjićev član Tomislav Bašić.

Za kormilom Matarana 24 je Ante Botica, čija je posada prošle godine osvojila naslov prvaka Europe u Corinthianu u Genovi i naslov prvaka Hrvatske u Zadru.

“Panjić je zasad bio gazda u Biogradu, a Tomislav Bašić nam je još rekao da pobjednik regate svima plaća večeru, pa ćemo razmisliti hoćemo li se upustiti u toliki trošak”, šali se Botica i dodaje.

 “Mi se polako privikavamo na novu ulogu. Od lovaca smo u nekoliko mjeseci postali lovci i svi su nas počeli proglašavati favoritima. Taj status ćemo pokušati opravdati na moru.“

Među brojnim hrvatskim olimpijcima koji su nastupili u klasi Melges 24 je i Enia Ninčević, osvajačica europskog srebra u klasi 49er FX. Točno godinu dana kasnije vraća se u kokpit Melgesa.

„Je li prošlo toliko vremena od zadnje regate u Biogradu? Za nas je Cezibordo obiteljski projekt gdje spajamo druženje i dobru utrku. Noa i Ivan su uigrana ekipa, ali bez tate nema ništa“, objašnjava Enia.

A tata je Srđan Ninčević koji i u mirovini redovito jedri na Melgesovim regatama.

„To je dobra priča o jedrenju. Koncentracija kvalitete na jednom mjestu je ogromna. Zbog vrhunskih jedriličarskih imena svaka Melgesova regata u Hrvatskoj je poput malog Svjetskog prvenstva“, kaže Srđan.

Spoj iskusnijih jedriličara i mladih snaga uspješna je formula koju CRO Melges 24 Cup forsira od samog početka. Neki od ovih 'mladih lavova' pojavit će se na brodu Universitas Nova, koji je prošle godine osvojio titulu ukupnog pobjednika CRO Melges 24 Cupa. U Biogradu će biti bez Ivana Kljakovića Gašpića, pa će kormilo preuzeti Marin Golem.

„Dolazimo okrnjenog sastava, bez našeg armatora Ivana, ali borit ćemo se za što bolji plasman“, najavio je Marin.

U Corinthian konkurenciji bilo je prijavljeno šest jedrilica, među njima i ženska posada SHE.

Biograd CRO Melges 24 Cup održava se od 11. do 12. ožujka uz partnerstvo Angelina Yacht Chartera, Sailing Pointa, North Sailsa, One Sailsa, digitalnog studija Akvarij, digitalne agencije Raiser, regate.com.hr i grada Biograda.