Zašto doći na Korčulu...

Zašto doći na Korčulu...

... jer je Korčula čaroban otok nadnaravno lijepe prirode i jedinstvene baštine

Tražite li bijeg od užurbane svakodnevice? Korčula je miran obiteljski otok...

Želite uživati u suncu i moru? Korčula je jedan od najsunčanijih jadranskih otoka, njene obale okružuje kristalno čisto more, na njenim plažama poželjet ćete ostati zauvijek...

Ili ipak tražite malo aktivniji odmor? Korčula ima kilometre uređenih pješačkih i biciklističkih staza, savršene uvjete za jedrenje na dasci, raskošno podmorje...

Zanima vas kulturna i povijesna baština? Korčula je bogata riznica povijesti – tu ćete moći upoznati prapovijesna nalazišta i suvremenu umjetnost, drevne zidine i drevne mačevalačke plesove... ... i Marka Pola, naravno. 

Vi ste gastronomad i enoturist? Korčula je domovina pošipa i grka, treba li reći nešto više? 

Jeste li znali... 

... da su ulice unutar zidina grada Korčule raspoređene u obliku riblje kosti? Srednjovjekovni graditelji tako su omogućili slobodno strujanje zraka kroz grad, ali i dobili zaštitu od jakog vjetra. Najznačajnije gradske povijesne znamenitosti su romaničko-gotička katedrala svetog Marka, Gradska vijećnica i masivne gradske zidine i kule. Grad i otok Korčula donijeli su svoj statut 1214. godine, a među njegovim odredbama je i ukidanje ropstva. Korčula je tako postala prvi grad u Europi koji je ukinuo ropstvo. Korčula je grad bogate prošlosti i kako biste je upoznali obavezno posjetite Gradski muzej, Zbirku ikona, Opatsku riznicu, katedralu, Kulu kuće Marka Pola, Kulu Veliki Revelin i Izložbu Marka Pola.

… da je Lumbarda jedino mjesto na otoku s pješčanim plažama? Bogati arhipelag  oko mjesta čini 20 otočića, izuzetno atraktivnih za kupače, a vinogradi slavne autohtone sorte grk razlog su zašto vinski znalci rado posjećuju Lumbardu i njezine vinarije.

... da je Smokvica domovina pošipa, prvog zakonom zaštićenog hrvatskog bijelog vina? Na mjestu gdje je pronađena prva loza danas stoji spomenik pošipu i njegovom pronalazaču. Moguće je da je u ovom vrhunskom vinu uživao i samo Odisej. Naime, legenda kaže da je Odisej za vrijeme svojih putovanja posjetio obližnju uvalu Brna gdje je nekoliko dana i uživao u ljepoti uvale, a društvo su mu pravile morske sirene. Nalazite li se u Brni prošetajte do susjedne uvale Istruge bogatom ljekovitim blatom limanom kojemu se pripisuju brojni pozitivni zdravstveni učinci.

… da Vela Luka daje do 10 % ukupne proizvodnje maslinovog ulja u Hrvatskoj? Posjet muzeju maslinovog ulja prilika je da upoznate proces proizvodnje i degustirate neka od ekstradjevičanskih maslinovih ulja dobivenih od lokalnih sorti. Ljekovito blato liman iz velolučkog zaljeva te blaga mediteranska klima temelj su razvoja lječilišta Kalos. Vela Luka je i glazbeno-umjetnički najistaknutije otočno mjesto. Ovo opjevano mjesto dom je najpoznatijih hrvatskih pjevača i klapa, a muzej čuva zanimljivu zbirku suvremene umjetnosti. 

... da Blato ima izuzetnu etnografsku zbirku-kuću Barilo čiji će vas šarmantni domaćini upoznati s prošlosti mjesta i otoka putem izloženih nošnji, namještaja, rukotvorina i alata. Blatski drvored lipa Zlinje dug je jedan kilometar, a drugi je najduži drvored lipa u Europi, odmah nakon berlinskog Unter den Linden. Blato je rodno mjesto blažene Marije Petković koja je svoj život posvetila siromašnima i osnovala red Kćeri milosrdnica. Njezino svetište u Blatu danas posjećuju hodočasnici iz cijelog svijeta.

... da biste spojite li otočne suhozide u jednu liniju mogli jedan i pol put opasati Zemlju oko ekvatora. 

... da je otok Korčula kroz povijest, a i danas jedan od najšumovitijih hrvatskih otoka.