Lošinj - vaša otočna oaza

Lošinj - vaša otočna oaza

Otok Lošinj ima bogatu tradiciju kao turističko odredište još od odredbe Austro-Ugarske monarhije iz 19. stoljeća kojom je proglašen klimatskim lječilištem. Otok je razvio infrastrukturu s klasičnom arhitekturom koja ga izdvaja od većine hrvatskih odredišta. Velika tradicija nije izgubljena, a prijateljski i profesionalni standardi za turiste učinili su ovaj otok jednim od najboljih turističkih odredišta u zemlji.

Postoji više od 250 km uređenih šetnica i više od 200 godišnjih sunčanih dana. Blaga mikroklima poznata je po svježem zraku, kao i po više od 1200 biljnih vrsta (od kojih je čak 239 ljekovitih). U njoj živi više od 200 stalnih dobrih dupina, što govori nešto o očuvanju okoliša na otoku. Wellness je tema već više od stoljeća, a mnoga lječilišta i zdravstvene ustanove, uključujući poznati centar za aromaterapiju, pružaju okruženje za postizanje ravnoteže duha i tijela.

Najveća mjesta na Lošinju su Mali Lošinj i Veli Lošinj, koji nude obilje mogućnosti za isprobavanje tradicionalnih otočkih delicija koje se temelje na otočnom samoniklom bilju, ribi i maslinovom ulju. Lošinjska prehrambena scena išla je u korak s najnaprednijim hrvatskim destinacijama, ali ipak ima dosta tradicionalnih jela, ističući jednostavnost najsvježijih sastojaka. U središtu Malog Lošinja pronaći ćete ribarnicu na kojoj možete kupiti svježe ulovljenu ribu. Istodobno, postoji mnoštvo butika koji nude jedinstvene predmete koji će vam pomoći da se sjetite svog boravka. Nikada ne napuštajte Mali Lošinj bez posjeta muzeju Apoksiomena, gdje ćete pronaći hrvatski Apoksiomen, brončani grčki kip star preko 2000 godina, koji je izvađen iz podmorja otočića Vele Orjule pokraj otoka Lošinja 1999. godine. Najpotpuniji je i najbolje očuvan među osam poznatih kipova Apoksiomena u svijetu.

Također treba posjetiti i Miomirisni otočni vrt koji ima preko 250 vrsta autohtonih biljaka, mnoge s ljekovitim svojstvima. Tamo možete kupiti renomirane zdravstvene proizvode, kozmetiku i kulinarsko bilje. Na otoku su dostupne i ture za promatranje dupina kako bi se dobila bolja spoznaja o tim veličanstvenim i ugroženim bićima.

Nautičari bi trebali istražiti razigrane otoke lošinjskog arhipelaga - Susak, Ilovik i Unije, otoke netaknute prirode, bez cesta i automobila. Otoci Unije i Srakane preporučuju se za kupanje kada to vremenske prilike dopuštaju, dok je otok Susak jedini potpuno pješčani otok na Jadranu koji je zbog svoje relativne izoliranosti zadržao duh i šarm starog svijeta. Vrijedni su pažnje jedinstveni otočki jezik i fantastična, živopisna tradicionalna haljina. Možete privezati svoj brod u maloj luci, a zatim prošetati cijelim otokom i posjetiti stari svjetionik i selo u kojem možete kušati vrlo lijepa domaća vina.

Najjužniji naseljeni otok lošinjskog arhipelaga je Ilovik, smješten u malom zaljevu, koji je sa sjeverne strane zaštićen nenaseljenim otokom Sv. Petar. Obala je lako dostupna sa svih strana, s mnogo pitomih uvala. Najveća uvala s pješčanom plažom su Paržine na jugoistočnoj strani otoka. Između dva dobro zaštićena otoka, 300 m širok kanal proteže se na 2,5 km i služi kao luka lokalnim ribarima, kao i mnogim nautičarima. Na svim otocima nalaze se trgovine, pošta, pekare, kafići i nekoliko restorana koji nude lokalne delicije.

visitlosinj.hr