Lastovo - "Carski otok" za one koji žude za nečim posebnim

Lastovo - "Carski otok" za one koji žude za nečim posebnim

Otok Lastovo može se pohvaliti carskom baštinom, usvojivši ime Augusta Insula (Carski otok) u rimsko doba. Ovaj nautički i ronilački raj održava velik dio svog starog svjetskog šarma i tradicije i poznat je po svojim žustrim karnevalskim proslavama. Njegova je prirodna ljepota impresivna, čak i po hrvatskim mjerilima, slikovitim ribarskim selima i drevnim urbanim kompleksom sa sustavom morskih polja koji i danas hrani otok.

Ovaj se mali otok može pohvaliti s više od 200 kilometara pješačkih staza lako dostupne nautičarima koji se odluče usidriti u jednoj od njegovih brojnih prekrasnih uvala. Zahvaljujući svom položaju, otok je također vrlo popularan među astronomima zbog niske razine svjetlosnog zagađenja, što omogućava fantastična kozmička iskustva golim okom; a bolje dvogledom. Čak i u srednje naseljenim područjima Lastova, Mliječni put i meteori vidljivi su golim okom, a ta prednost uvidjet će se u budućnosti održivog turizma na otoku.

Uvala LUČICA posljednji je sačuvani primjerak baroknog ribarskog mjesta na ovom području Dalmacije, a Republika Hrvatska posvetila ju je mjestom kulturne baštine. Od početka 17. stoljeća izgrađene su kamene kućice za ribolov kako bi se ribari zaštitili od oluja, pohranili opremu i sol, kao i brodove na suhom.

ZAKLOPATICA je uvala smještena na sjevernoj strani otoka, udaljena 2,5 km od središta otoka, i omiljeno je odredište za plovidbu zbog svojih prekrasnih pogleda na otok Korčulu i Lastovski kanal, kao i mnoštvo restorana s vezom i uslugama za nautičare. Zaklonjena je od otvorenog mora, a čuva ga svjetionik Struga, jedan od najstarijih na Jadranu. Na otočiću koji nosi isto ime može se naći rijetka vrsta ptica poznata pod imenom Yelkouan shearwater (na hrvatskom jeziku Gregula) koja pjeva svoje specifične napjeve.

PASADUR je naselje na zapadnoj strani otoka, povezano malim mostom sa susjednim otokom Prežbom. Pasadur je omiljeno mjesto nautičara zbog svog zaklonjenog položaja i ima zanimljivo mjesno šetalište gdje se nalazi i jedini hotel na otoku.

GRAD LASTOVO je srednjovjekovno naselje u obliku amfiteatra okruženo brdima, s dugom i zanimljivom poviješću. U gradu Lastovu možete pronaći obiteljske kuće iz 15. i 16. stoljeća s bogato ukrašenim "fumarima" (dimnjaci) i lastovskim sularima (terasama), koji su postali simbol Lastova. Kaskadne kamene stepenice obavijaju se starom jezgrom grada, oko crkve i šire, dok lastovski fumari stvaraju sasvim poseban ugođaj. To je jedino naselje na otoku koje nije smješteno uz more.

UBLI je naselje smješteno na jugozapadnoj strani otoka, u kojem se nalaze trajektna luka i bazilika sv. Petra - jednobrodna kršćanska bazilika koja datira iz 5. stoljeća. Bazilika je poznata po ranokršćanskom reljefu s prikazom križa i dva janjca, a original je pohranjen u Arheološkom muzeju u Zadru.