Najnoviji Mist - brza i okretna jahta od 45 stopa s ekstremnom udobnošću

Najnoviji Mist - brza i okretna jahta od 45 stopa s ekstremnom udobnošću

Negdje između umjetnosti i brodogradnje nalazi se najnovija jahta od 45 stopa koju MCM isporučuje za dugogodišnjeg stalnog klijenta. Mist je skliznula u vodu u Rockport Marineu krajem prošle godine, nakon izgradnje koja je ponovno spojila legendarnog dizajnera Billa Trippa i poznatog voditelja projekta Petera Wilsona iz MCM-a. Vlasnik je bio oduševljen rezultatom. Mist je kombinacija elegantnog neoklasičnog dobrog izgleda, ultramodernog plana opreme i palube, plus prekrasan interijer Tack Studios za vikend u ekstremnoj udobnosti. Brod se već pokazao sposobnim za brzi okret tempa i uzvišeno upravljanje pa je Peter Wilson, partner MCM-a, bio prepun uzbuđenja nakon svog prvog izleta na obalu Nove Engleske.

"Reagirajuća, brza, okretna - ona je draga za jedrenje i vrlo podatna za vjetar", kaže on.

“Kada smo radili početne probe jedrenja u Maineu, imali smo vrlo izazovne uvjete za jedrenje, ali ona se pokazala vrlo pristojnom i predvidljivom. Manje prilagodbe kormila brzo bi okrenule brod. Bilo je lako reagirati na pomake vjetra od 30 stupnjeva. U jednom trenutku smo bez napora plovili uz vjetar brzinom od 8 čvorova uz samo 7,5 čvorova pravog vjetra.”

Bill Tripp je nacrtao lako-upravljiv trup koji je širok u četvrtini, s čistim pramcem i krmenicom, plus kobilica za hidraulički podizanje. Rockport Marine je izvrsno to pretvorio u hladno lijevani cedar i karbonski kompozit na okvirima od jasena. Visokomodulska karbonska spars plus North 3Di jedra i karbonska oprema čine moćan brod. Ona leti na golemih 224 m2 A2 asimetrično niz vjetar, pričvršćena na karbonski pramčanik koji je vješto obložen smrekom Sitka. Ali i s oštrim, čistim rasporedom palube, također je vrlo praktična za jedrenje - baš kako je njezin vlasnik želio.

“On je vrlo iskusan jedriličar, koji je imao regatna plovila i veća i manja,” kaže Wilson.

“On je jako sudjelovao u fazama projektiranja i točno zna što je potrebno za plovidbu brodom. Za nas je puno bolje kada je vlasnik intimno uključen u projekt jer onda znamo da ispunjavamo njegove želje. Slijedom toga, on i njegova supruga morali su vrlo lako upravljati Mistom, a da nitko nije trebao obaviti posao umjesto njih. Proveli smo puno vremena razmatrajući plan palube i vodilice za plahte/haljarde, tako da se gotovo sve moglo raditi iz kokpita i ponajviše s kormila. Ne morate pretrčati cijeli brod da biste manevrirali.”

Očigledan uspjeh projekta postignut je zahvaljujući bliskim osobnim odnosima ključnih igrača – uključujući vlasnika. Svi su radili zajedno u prošlosti i znali da će ovaj projekt pokazati njihove snage. Održavali su se tjedni sastanci tijekom cijelog projekta, s Wilsonom koji opisuje vlasnika kao „jednakog suradnika na svakom sastanku".

Osim njezine nedvojbene izvedbe, Mistov interijer jedan je od velikih trijumfa gradnje. Cilj je uvijek bio minimizirati težinu bez žrtvovanja stvarne udobnosti. Tako da se može pohvaliti pristojnom kuhinjom s hladnjakom, indukcijskom pločom za kuhanje i mikrovalnom pećnicom; dubokim, udobnim salonskim sjedalima i dvama vrlo udobnim dvokrevetnim kabinama – jedna je desno naprijed, dok je druga krmena.

“Puno je pažnje posvećeno svjetlosti, tako da dizajn i inženjering to odražavaju”, kaže Wilson. Jedan od uspjeha ovog broda je činjenica da unutrašnjost je iznimno udobna, a svi se prostori osjećaju vrlo velikodušno - iako deblo za podizanje kobilice prolazi ravno kroz brod. Rezultat je vrlo svijetao, prozračan i prostran osjećaj ispod palube.

Završnica u nastavku je izuzetno visoke kvalitete po kojoj je Rockport poznat, koristeći prirodnu krivulju trupa i lamelirane okvire koji mu daju snagu.

“Tako je lijepo, to bi bio zločin sakriti”, kaže Wilson.

Svijetlosive pregrade i trup pristaju u nordijskom stilu koji je u skladu sa svijetlim uljenim potplatom od tikovine i neutralnim presvlakama. Dolje je vrlo svijetlo, zahvaljujući zavijenim prozorima niskog krova. Kokpit prikazuje nevjerovatnu ravnotežu plovila između performansi, izrade i izgleda. Kormila blizanci laminirani su od desetak traka Sitka smreke, izgrađene u klasičnom četverokrakom dizajnu. A ipak su postavljena na elegantno asimetrično postolje na kojem se nalazi najsuvremeniji B&G zaslon. Kormilar može udobno sjediti na coamingu obloženom cedrom s 20/20 vidikom naprijed.

Mist će uskoro krenuti na jug u novi dom u američkoj jedriličarskoj meki Newport, Rhode Island. Wilson će biti na brodu s vlasnikom za prolaz od 250 nautičkih milja.

“Jako sam uzbuđen što ću sudjelovati u tome”, kaže on. “Iako je dizajniran za vikend, ovo je vrlo sposoban morski brod kojim bi se vlasnik mogao vrlo udobno odvesti na Karibe na jednu sezonu.”